GABRIEL JARABA blog

Icono

Una mirada periodística universalista

Sobre mí

master educom 1

Sóc professor universitari, periodista, escriptor, investigador, formador, educador, mentor i avi. Llicenciat i Màster en Periodisme i Comunicació i candidat a Doctor en Comunicació. Màster en Psicologia i Psicoteràpia Transpersonal. Actualment serveixo com a professor al Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Càtedra Internacional UNESCO Unaoc Unitwin  d’Alfabetització Mediàtica i Digital i Diversitat Cultural,  al Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona i formo part de la Càtedra RTVE-UAB, dedicada a la innovació en televisió i auspiciada per Radiotelevisión Española.

Vaig nèixer a Barcelona (Poble-sec) el 10 de febrer del 1950 (7:50 h., 41º N 23′ N; 2º 11′ E), estic casat amb una senyora i sóc pare d’una dona i avi d’un nen.

He evolucionat, al llarg de gairebé 50 anys de carrera professional, de periodista a escriptor, creador i professor, enfocat a promoure i entrenar la creativitat com a manera de vida i realització personal i transpersonal. He rebut el reconeixement a “Una vida d’aventura periodística” concedit per la Universitat Autónoma de Barcelona.

Sóc autor dels llibres Periodismo en Internet. Cómo escribir y publicar contenidos de calidad en la Red (Ed. Robinbook). Twitter para periodistas (Ed. UOC) i Youtuber. Cómo crear vídeos de impacto y tener éxito con ellos en Internet (Ed. Redbook) i ¡Hazlo con tu smartphone! (Ed. Redbook).  Coautor de Ideas para aprender a aprender. Manual de innovación educativa y tecnología (Ed. UOC), Viajar, sentir, pensar (Ed. UOC), Escribir para la red (UAB) i editor de Cultura Masónica: el corazón cívico y simbólico del Rito Escocés (Ed. Arte Real). Col.laboro a El Periódico de Catalunya, ElEconomista.es, Lupa Protestante i Cultura Masónica.

Ensenyo periodisme i ciberperiodisme en el Grau de Periodisme; mètodes i estratègies de creativitat i gestió de projectes en el Máster Internacional de Comunicació i Educació; comunicació en xarxa en el Máster Internacional en Gestió de la Comunicació Política i Electoral i  sóc tutor en el Máster de Periodisme de Viatges, que s’imparteixen a la UAB.

Sóc formador en Psicoteràpia Transpersonal i Management Transpersonal a l’Institut de Psicologia Transpersonal de Barcelona, on sóc professor del Master en Psicologia i Psicoteràpia Transpersonal. Posseeixo la certificació europea en Psicoteràpia Transpersonal per l’European Transpersonal Association i sóc coach diplomat, amb diverses formacions en comunicació interpersonal i lingüística i en educació corporal i gestió mental. Estic format com a professor de ioga per l’escola Sadhana i certificat per l’Asociación Española de Practicantes de Yoga, i com a instructor de qigong per l’Instituto Qigong de Barcelona, del qual sóc membre. Estic format com a terapeuta corporal i professor de meditació, minfuldness i fitness mental.

Faig recerca en xarxes socials a internet, en comunicació i educació i en els processos de creació, creació aplicada i metacreativitat. Estudio en clau interdisciplinar questions relatives a la comunicació, l’antropologia, les humanitats, la filosofia i la psicologia. Sóc investigador, estudiós i filòsof.

A la Càtedra Internacional UNESCO Unaoc Unitwin d’Alfabetització Mediàtica i digital i Diversitat Cultural actuo com a Secretari Internacional per al Diàleg Intercultural. La Càtedra forma part del programa de cooperació entre universitats de l’Aliança de Civilitzacions de les Nacions Unides.

He fet un llarg recorregut que va dels mitjans de masses de major audiència fins a l’alfabetització digital, l’ensenyament universitari del periodisme i la promoció de l’ús crític d’internet i els mitjans digitals de cara a la construcció d’una ciutadania activa, capaç de promoure canvis socials, i en el cas dels joves, de prendre el control de les seves vides a travès d’una formació adeqüada, una professionalització exigent i una transformació personal que els alliberi de l’eterna adolescència en que vol mantenir-los l’actual capitalisme ademocràtic corporatiu (mal anomenat neoliberalisme) i la concepció paternalista de la democràcia de perfil baix. Per aquest motiu se’m podria definir com a edupunk, moviment educatiu i de crítica social amb el qual m’identifico.

El que em mouen són els ideals i les idees. Em rebenta que se’m vulgui assimilar i reduïr a un esquematisme ideològic, polític, filosòfic o religiós. Crec en la profunda unitat del gènere humà i en la seva dimensió trascendent, com Ralph Waldo Emerson i per això intento viure ara com si ja fossin efectives les realitats que vull per al futur, com proposava Gandhi. No se’m pot limitar a una fracció, pertanyo a la totalitat. I això fa que de vegades costi que m’entenguin aquells que tenen una visió esquemàtica de les coses.

Sóc partidari de l’universalisme i el socialisme democrátic, reivindico la contracultura i sóc militant comunista, sindicalista revolucionari i membre actiu de la francmaçoneria universal, amb el grau 33è del Ritu Escocès Antic i Acceptat. Formo part de la Gran Logia Simbólica Española i en tant que mestre francmaçó, sóc membre del Supremo Consejo Masónico de España per al qual he estat designat Gran Canceller i Secretari per al 2017-2022.

Sóc cristià i membre de la Iglesia Española Reformada Episcopal, que pertany a la Comunió Anglicana, i formo part de l’Església de la Nativitat, a Reus. Això em situa en el camp protestant tot i que l’anglicanisme és una via media entre catolicisme i protestantisme.   Per això miro d’aprendre de totes les tradicions cristianes, tant catòliques com protestants, ortodoxes o d’altres denominacions. Em sento vinculat a la tradició catòlica progressista de Catalunya i a les posicions del papa Francesc.  En tant que universalista reconec totes les tradicions espirituals i aprenc dels seus ensenyaments, i formo part de la Unitarian Universalist Association a travès de la Church of the Larger Fellowship.

 

Essent com sóc d’origen treballador i membre de la classe obrera, el descobriment del poder de la formació i l’educació m’ha dut a desenvolupar competències en educació personal, de manera que actuo com a mentor, educador personal, entrenador i promotor de creativitat. Crec que la dimensió terapèutica de l’educació és, en aquest precís moment històric, un element fonamental si volem anar més enllà de l’ensinistrament pràctic per assolir una veritable transformació i desenvolupament de les persones. En aquest cas, la perspectiva de l’aprenentatge continu com a forma de vida em sembla fonamental.

En la meva carrera periodística, que es va iniciar al 1967, he estat fundador i redactor en cap d’El Periódico de Catalunya, Interviu, Primera Plana, Destino, Lluita Obrera, Treball, Mundo Obrero i moltes altres publicacions, i director de Guía del OcioIndiscreta i codirector de Cuadernos 90 amb Xavier Rubert de Ventós. He estat reporter i guionista a Televisión Española (Mundo Pop, La Luna) i membre del jurat espanyol del festival de Eurovisió. He treballat en diaris com El Correo Catalán, Diari de Barcelona, 4-2-4, nombrosos setmanaris i a les revistes catalanes Oriflama, Presència i Canigó. A la ràdio, he estat locutor i reporter a Radio Miramar de Barcelona, col.laborador de Radio Juventud de Barcelona, Radio Nacional de España i Radio Popular de Madrid, Catalunya Ràdio i membre de l’equip fundacional de Ràdio Obrera, emissora de Comissions Obreres. Entre les meves especialitats figuren la crítica de televisió, la crítica de música, l’entrevista, el reporterisme, el disseny periodístic, la producció editorial i la crítica cultural, a més de la tipografia, el disseny i les arts gràfiques. A més de periodista i escriptor, sóc dissenyador gràfic, obrer tipogràfic, radiofonista i músic.

He estat membre del Senat Ciutadà del Fòrum de les Cultures de Barcelona gràcies a la benevolència de l’alcalde i president Pasqual Maragall, que me’n va anomenar. Anteriorment vaig ser membre de la comissió de comunicació del comitè central del Partit Socialista Unificat de Catalunya (com a membre de la seva estructura clandestna) i vaig asessorar en temes de comunicació i cultura al president del Partit dels Socialistes de Catalunya i al president del Parlament de Catalunya Joan Reventós i Carner. Vaig ser fundador de la Casa del Tibet de Barcelona. He redactat ponències sobre qüestions de civisme, democràcia i educació presentades al Parlament Europeu i la Comissió Europea.

El meu darrer treball als mitjans va ser a TV3, Televisió de Catalunya, on he estat Director adjunt de Programació, Cap de Projectes, membre del Gabinete de Direcció i co-creador del servei d’atenció a l’audiència.

Entre les meves activitats preferides es troben la música (guitarra, bateria i harmònica de jazz), l’alpinisme i l’excursionisme, la literatura, l’art, les humanitats, el ioga, el qigong, el taijiquan, el reiki, la meditació esotèrica, la meditació budista i l’herbalisme.

AFILIACIONS

 • Col.legi Oficial de Periodistes de Catalunya
 • Gran Logia Simbólica Española (maçonería liberal)
 • Supremo Consejo Masónico de España, del Grado 33 del Rito Escocés Antiguo y Aceptado
 • Iglesia Española Reformada Episcopal, Comunió Anglicana
 • European Transpersonal Association
 • Asociación Española de Practicantes de Yoga
 • Mentor, international educational network
 • Amnistia Internacional
 • Esquerra Unida i Alternativa
 • Comunistes de Catalunya
 • Unitarian Universalist Association
 • Arcane School

2 Responses

 1. bocavadat dice:

  No es pot negar que portes mes trets que el “Puente de Alcolea” Hem coincidit en el FB de Manel Delgado i m’ha semblat molt oportú el teu comentari

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

CONNECTAT TOTHORA

Em trobareu en connexió permanent a la xarxa, a més d'a aquest blog. Llegiu en els mòduls adjunts el que publico a Twitter i a Medium i trobeu-me a Facebook, Google+, Linkedin i Quora. I si em necessiteu, contacteu-me a gabrieljaraba at gmail dot com

EL MEU TWITTER

 • El meu article sobre Kilian Jornet @kilianj ja va pels 2.500 lectors. Moltes gràcies a tots! tinyurl.com/kayyxdz 4 days ago
 • Un rey joven y estudiado al que le hacen los discursos tíos que parecen haber hecho prácticas en la prensa del Movimiento. 4 days ago
 • Esos speechwriters viejunos y polvorientos que tiene el rey, ¿son tolerados o asumidos de buen grado? 4 days ago
 • El rey anima a los estudiantes a trabajar por "el bien común". La última vez que leí la expresión fue en la FEN del bachillerato. 4 days ago
 • ... y por eso se niega a reconocer la barbarie descarnada y la amenaza estratégica. Lo pagaremos caro todos, principalmente la izquierda 5 days ago

BENVINGUTS AL MEU BLOG PERSONAL

Sóc un periodista senior en exercici des de 1967, amb experiència en premsa, ràdio, televisió i internet. Actualment serveixo com a professor a la Càtedra Internacional UNESCO d'Educació en Informació i Mitjans i Diversitat Cultural, com a Secretar Internacional per al Diàleg Intercultural, i al Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona,, en el qual sóc investigador i docent. Formo part de l'Institut de Psicologia Transpersonal de Barcelona, en el qual sóc co-director de la formació en psicologia transpersonal que s'hi imparteix, i posseeixo la certificació europea en la matèria, concedida per l'European Transpersonal Association.
GABRIEL JARABA BLOG ha sido incluido en la relación de 50 blogs para periodistas sobre periodismo en español, publicada por eCuaderno.

AL RANQUING DE PERIODISTES I COMUNICADORS CATALANS CURAT PER SAÜL GORDILLO

Saül Gordillo, un dels pioners de la web 2.0 a Catalunya i director de Catalunya Ràdio, manté un ranking de periodistes i comunicadors catalans, llistat de referència que recull més d’un miler de professionals classificats segons el seu nombre de seguidors a Twitter i la seva quota d’influència a Klout. Jo hi figuro en el lloc 1.020 amb 1.524 tuitaires seguidors i un 47 de quota d’influència a Klout. Veure-ho clicant al logo de SG.
Dades del llistat anterior

EUROPEAN TRANSPERSONAL ASSOCIATION

SUPREMO CONSEJO MASÓNICO DE ESPAÑA

GRAN LOGIA SIMBOLICA ESPAÑOLA

AMNISTIA INTERNACIONAL

BUENA VOLUNTAD MUNDIAL

EL FUNDAMENTO ESPIRITUAL DE LAS NACIONES UNIDAS

MÉS WEBSITES MEUS

A Aquest blog publico les meves reflexions i informacions sobre les meves activitats i les qüestions que m'interessen. La documentació central sobre el que faig la trobareu a GABRIEL JARABA ONLINE, web que a més publica diàriament informació d'actualitat. A MASONERIA CÍVICA publico temes maçònics, i a UNIVERSALIS, qüestions humanistes, espirituals i transpersonals. MIra els seus RSS tot seguit:
mayo 2017
L M X J V S D
« Abr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Introduce aquí tu correo electrónico para recibir actualizaciones de este blog.

Únete a otros 61 seguidores

A %d blogueros les gusta esto: