Entrevista a Catalunya Ràdio tot parlant d’Interviu

El programa Estat de Gràcia, de Catalunya Ràdio, va tenir l’amabilitat de convidar-me, dijous passat 11 de gener, per parlar de la revista Interviu, arran del seu tancament. Jo havia estat membre de l’equip fundacional d’Interviu, on feia de redactor, i aquella va ser una de les més intenses i satisfactòries experiències de la meva vida professional, amb 26 anys. Roger de Gràcia, director del programa, i el seu equip —Anna Ayala, Ricard Garcia i Montse Virgili, magnífiques persones i professionals– van creure que això i la meva condició d’estudiós de la comunicació podrien aportar tant testimoni com perspectiva a l’hora de valorar aquell moment històric en la premsa espanyola i la transició. Va ser una entrevista vibrant, divertida i espero que alliçonadora, on m’ho vaig passar molt bé i segons sembla, els meus companys també: “Va ser molt especial”, va tuitejar després Montse Virgili. Els estic molt agraït.

Podcast: “Estat de Gràcia”, Catalunya Ràdio: entrevista amb Gabriel Jaraba sobre Interviu.

Aquestes són les notes al marge que vaig prendre de cara a l’entrevista, i que la complementen:

El veritable creador d’Interviu va ser Josep Ilario, periodista i editor, creatiu i emprenedor, un estrany cas d’editor a qui agraden els periodistes, potser per aquesta doble condició. Ilario va ser el geni creatiu darrera els grans productes del Grupo Zeta, i un cop va marxar, tots i cadascún d’ells van anar entrant en decadència: no hi havia ningú que hagués entés de veritat ni la seva lògica ni la seva màgia.

Cap mitjà de comunicació plega a causa de la competència que li fa un altre mitjà. El que mata les publicacions són tres coses. Una, la incapacitat d’evolucionar i adaptar-se a les noves situacions potenciant el component realment genial del projecte inicial. Dues, la malfiança dels propietaris envers els qui fan el producte, que els porten a prendre decisions atrabiliàries fruit de consellers administratius que desconeixen la subtilesa de la comunicació. Tres, els deutes bancaris conseqüència dels dos punts anteriors.

Ja no hi ha editors de premsa, ni dels innovadors ni dels altres. La premsa de la transició, que interessava la gent i obtenia beneficis molt importants, tenia darrera noms d’editors que, en gran mesura, sabien dirigir publicacions. Antonio Asensio va ser un gran intuitiu que sabia que el seu gust personal es corresponia amb el dels grans públics als quals aspirava a arribar.  A Asensio li agradava la premsa, i el que és més rar en un editor, li agradaven els periodistes. Disfrutava com un vedell posant en marxa projectes i implicant-s’hi com un redactor més.

Interviu va representar la fi dels sous ridículs dels periodistes barcelonins. Ilario i Asensio sabien que per a competir des de la seva petitesa inicial havien de pagar millor que ningú. Però també va ser la inauguració d’ambients distesos en les redaccions, la promoció de la creativitat i la creació d’un espai on exercir la professió amb ambició i exigència. Fins aleshores, i amb alguna excepció a Mundo Diario, els periodistes barcelonins vivien encotillats en unes redaccions envellides i atemorides.

L’èxit d’Interviu no eren les tetes o els escàndols. No era degut a “donar carnassa al populatxo”. Es basava en quelcom molt senzill que sembla oblidat: reconèixer el propi públic, saber on és, com és, acceptar-lo com és i enviar-lo un senyal: “Et veiem. Volem parlar amb tu”. Qui torni a encertar-la amb un reconeixement semblant tornarà a connectar-hi. El rebuig que certes elits senten davant les xarxes socials indica que de moment això no passarà.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s