Feliç Nadal a tothom

Felicitacion-de-Navidad-del-Aprendiz

Us desitjo un feliç Nadal, amics lectors d’aquest blog, de les xarxes socials, dels meus tres llibres, dels articles que em publiquen els periòdics i als que m’acompanyen en les meves classes, alumnes i professors amics. Hi ha gent a qui aquestes festes li fan basarda; ho entenc i respecto, i no voldria afegir-hi malestar amb la meva felicitació. En canvi, per a mi, les festes de Nadal, amb Sant Jordi, són les millors diades de l’any. Uns hi veuen l’inici del creixement de la llum, amb el solstici d’hivern; d’altres, amb la Hanukà, la commemoració de la rededicació del temple de Jerusalem amb l’encesa de les llums de la menorà de nou braços; uns altres, una tradició que afavoreix el caliu familiar, l’esperit de bona voluntat i l’intercanvi de regals com a mostra d’apreci, especialment als infants; fins i tot qui, com és el meu cas, commemora el naixement de Jesús de Natzaret, fill de Déu, mestre d’homes i d’àngels i llum de la humanitat. Això no treu que Nadal sigui per a mi també totes les commemoracions anteriors, que són una de sola: la confiança de la humanitat en un futur millor, en que la bona voluntat és la força que el pot fer realitat, i que l’esperit humà, transcendent o no, conté amagat el tresor de l’amor.

Per Nadal tots ens tornem una mica més infants; si més no vicàriament. Jo ja tinc excusa en el meu nét Kim, que s’hi diu no com a apòcop de Joaquim sinó pel Kim de la Jungla que va imaginar el gran Rudyard Kipling, “Kim l’amic de tothom”, com l’anomenaven. Però el cert és que durant tot l’any intento no allunyar-me massa de la mentalitat de criatura, que no vol dir viure en l’infantilisme sinó en la innocencia. In-nocens vol dir en llatí “que no fa mal”. L’innocent compleix així amb el primer manament del jurament hipocràtic i amb el primer postul.lat ètic dels Yogasutras de Patañjali; com és de difícil ser innocent dia a dia! Per això Nadal és la festa de la innocència, la commemoració de la pau o del desig de Pau i Bé per a tothom. “Deixeu de fer mal, comenceu a fer el bé, aquest és l’ensenyament de Buddha”, proclama el dictum de la saviesa asiàtica. No cal, doncs, ser creient per celebrar Nadal, només reconèixer la igual dignitat de la fe i la dignitat de l’ateïsme, doncs la dignitat de l’home no ve conferida pel que creu sinó que és inherent a la seva naturalesa.

Pau i Bé, doncs, per a tots vosaltres, amics. Sigueu innocents i gaudiu del caliu familiar, de l’amistat, de l’amor i de l’esperança de la llum renovada. Jo, com feia abans l’escombraire, el vigilant, el sereno o el recader, truco a les vostres portes amb la meva tarja de fel.licitació a la mà, que no és sinó la d’aprenent, com ja us podeu imaginar. Aquell que s’esforça en aprendre l’ofici de construïr el temple de la humanitat, on tothom hi cap i tothom pot viure en pau amb l’esperança d’una llum que es renova dia a dia. Bon Nadal.

 

2 Comments

    1. Moltíssimes gràcies, Carme, m’encanta que t’hagi agradat la meva felicitació. Això és senyal que el subtil missatge que contenia va arribant a destí. Que tinguis un magnífic 2016.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s