El mur de pagament de l’Ara creix. Pagar, sí, però a canvi de què?

ara

El diari Ara ha aixecat l’altura del seu mur de pagament. Abans podies llegir dos articles gratuïts cada dia i ara només podràs accedir a deu al mes. Als seguidors de la publicació ens ho ha anunciat en un email el company Antoni Bassas, cosa que vol dir que si treuen el Sant Cristo gros per a aquesta acció és que creuen que cal esmerçar-hi autoritat, convenciment i seducció. Jo sóc seguidor de l’Ara des de la seva aparició; més exactament, en sóc un fan. Per una senzilla raó: perquè està fet amb l’entusiasme, la il.lusió i el convenciment amb que es feien els diaris un cop mort Franco i abans que la malenconia envaís el sector i s’esdevingués la gran perversió: que els periodistes es preocupin pel model de negoci i que els gerents ho facin per les notícies. Des del número 1 fins al d’avui mateix, l’Ara ha sapigut mantenir un tremp especial no només en les portades i la línia informativa sinó en tots els aspectes de la tasca periodística. La seva aposta per l’educació i l’atenció als pares joves ha estat singular i meritòria, i li ha valgut al director, Carles Capdevila, una preuada distinció de la institució Rosa Sensat. Aquí cal indicar a l’ensems una altra aposta: introduïr a l’edició dominical entrevistes i perfils de personatges que pensen i fan pensar, a la contra de la suïcida tendència de la premsa impresa que creu que cal “televisionitzar” els continguts per apropar-se a un públic… que senzillament no llegeix diaris. Sempre que passo pel davant d’un quiosc compro aquest diari, a més d’El Periódico –la meva alma mater– malgrat que estic subscrit a La Vanguardia i El País.

Entenc doncs que la intensificació del model de pagament per l’edició web forma part d’aquest esperit d’autoconvenciment, tan meritori. Però alguna recança deu haver-hi quan en la comunicació signada per Bassas es feia el tripijoc retòric de presentar la disminució de material gratuït disponible com a un guany quan era, ras i curt, una pèrdua: de 60 articles al mes a només 1o. El model de negoci informatiu, a la web i fora d’ella, és un terreny molt compromés, i ningú no s’escapa d’experimentar-hi i fer-hi apostes arriscades. Tothom sap que cal anar-hi amb peus de plom. Jo no crec en el “tot de franc” i valoro que cal pagar per la informació, i així ho faig. Però la qüestió no és pagar o no pagar: és pagar sí, però a canvi de què?

I aquí és on crec modestament que l’aposta de l’Ara fluixeja. Avui no té sentit pagar per les notícies, hi són pertot i de franc. Sí que té sentit pagar pel periodisme: per materials que estiguin sòlidament contextualitzats i argumentats, que siguin originals, que aportin valor afegit, que introdueixin veus i punts de vista inusuals, que ens ajudin a conèixer i comprendre millor el món mitjançant una adequada selecció i contrast de fonts, una curosa redacció i una prudent interpretació. El que l’Ara ens ofereix són les mateixes notícies de sempre però millor redactades. No n’hi ha prou.

Hi ha dos elements de contrast en aquest sentit. Un, l’experiència d’Eldiario.es. Demanar els seguidors fidels que s’adhereixin al projecte mitjançant una aportació econòmica modesta però constant. A canvi, prioritat temporal d’accès als continguts premium. Un altre, la recent experiència de Crític, amb avantatges semblants, una publicació de franc en paper i un compromís del diari amb el periodisme d’investigació. El primer diari ha esdevingut una veu independent molt singularitzada en la premsa digital espanyola, el segon, una experiència molt estimul.lant de periodisme d’investigació en l’àmbit català.

L’Ara ens ofereix un diari de notícies molt ben fet. No ens proporciona un treball afegit d’investigació, dossiers, aprofundiment, en l’edició web. L’agosarament del projecte no es reflecteix en la presència destacada en la portada de tot el seu material original. Segur que sóc injust en aquesta valoració i se’m escapen coses, però en un moment tan delicat com el de la intensificació del mur de pagament haurien d’estar més a la vista els materials amb valor afegit. Perquè, al capdavall, tots plegats anem a les tentines en aquest camp i ens cal no fallar en aquesta mena d’apostes. L’Ara corre el risc de creure’s la seva pròpia excel.lència i deixar de perseguir i convèncer el lector inquiet disposar a pagar per la diferència i l’agosarament. El to dubtós de la circular signada per Antoni Bassas denotava aquest possible cofoïsme. I els nois de Crític saben on mossegar i per on avançar.

 

2 Comments

  1. Home, no has comentat la secció d’opinió, que és força àmplia i, sovint, per a mi, una de les ofertes més interessants. Això sol ja és un valor afegit de pes de l’Ara. Jo, que no hi estic suscrit -de moment- em quedo moltes vegades amb les ganes de llegir alguns dels seus articles d’opinió. Al final m’hi hauré de suscriure 😉

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s