Com prepara la UAB periodistes per a una professió tecnològicament complexa

Se sol acusar a la universitat de no formar bé els professionals que hauran d’exercir quan acabin els estudis. Els alumnes demanen “pràctica, pràctica, pràctica!”, ignorant que sense un fonament teòric sòlid no es pot orientar adequadament la pràctica, sobre tot quan les formes tècniques d’aquesta canvien ara tan ràpidament. Però a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB formem els alumnes de periodisme en els escenaris professionals que es trobaran quan estiguin graduats; per exemple, amb les assignatures Escriptura periodística en multimèdia i interactius, en segon curs, i Producció periodística multiplataforma, en quart.

Escriptura periodística en multimèdia i interactius és una introducció al ciberperiodisme, en la qual no només s’aprenen els fonaments teòrics més actuals de la problemàtica que planteja internet al periodisme sinó que s’experimenta amb totes les eines pròpies de la web 2.0 sota paràmetres periodístics. Els alumnes han d’aprendre a construïr cibermitjans, produïr-los, editar-los, escriure’ls i introduïr-hi elements multimèdia. Han d’utilitzar les xarxes socials amb criteris periodístiques i coordinar-les amb webs i blogs en una sola plataforma comunicativa. Fan cobertures periodístiques d’esdeveniments i alhora aprenen a treballar en equip en els reportatges i amb l’edició final del mitjà.

A Producció periodística multiplataforma, els alumnes s’organitzen en una redacció digital multiplataforma real en la qual cadascun d’ells es responsabilitza d’una feina, com en una redacció professional. Treballen amb vídeo sota criteris propis de la televisió i articulen la producció audiovisual amb la multimèdia. Fan d’operadors de càmera, editors, redactors, productors, caps de secció i redactors en cap, realitzant material informatiu real que surt publicat.

Doneu un cop d’ull a aquest vídeo que explica la feina i organització de la redacció multiplataforma de l’assignatura (realitzat per un equip dirigit pel professor Manuel López) i canviareu els vostres judicis previs sobre com treballem el periodisme a la universitat.

En l’enllaç adjunt teniu els materials i tutorials que utilitzem a Escriptura periodística en interactius i multimedia.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s