GABRIEL JARABA blog

Icono

Una mirada periodística universalista

Sumant.cat, una iniciativa clarivident de les esquerres

Ho tenim tan aprop del nas que no ho podem veure: l’actual procès de canvi a Catalunya –desafecció respecte a Espanya, aprofundiment de les desigualtats socials, angoixa pel futur—inclou una transformació sensible, si no profunda, del seu sistema de partits. Diferent al bipartidisme imperfecte propi d’Espanya, la democracia partidària catalana és una estructura matisada que respòn a un país sociològicament complex. Això fa que els moviments socials de fons que evolucionen al país afectin no només la proporció de forces representades sinó l’aparició de noves i, atenció, la transformació de les existents.

Aquest canvi va començarsumant amb la irrupció, primer, de C’s, i més tard, de CUP. Però paral.lelament s’esdevenia una dimensió més important d’aquest procés: continuem anomenant els partits per la seva denominació i sigles, i en canvi, les dinàmiques polítiques denominades arriben a ser diferents del que en principi significaven. Certament, l’aparició de C’s representa la irrupció d’un lerrouxisme per primera vegada digne de tal nom, i la de CUP, la d’un dogmatisme purista fill de l’esquerra autoritària del 68.  Però és molt més interessant i decisiu considerar altres fets: CiU ja no és, o no és únicament, la dreta possibilista i pactista del pujolisme, ERC ha deixat de ser el company de viatge minoritari i subsidiari i PSC, l’àmplia formació socialista central i inclusiva. Comparem grafiques de resultats electorals i d’enquestes d’intenció de vots i hi apareixen sigles relacionades proporcionalment, però aquestes sigles signifiquen coses diferents en moments diferents.

L’esperit del temps a Espanya sembla ser el d’un final de règim, el sorgit de la  Constitució i la transició, i a Catalunya no pot ser diferent, en tant que el sistema polític català, malgrat la seva rel nacional i diferencia institucional, és fruit del mateix procés històric. L’esquerra, les esquerres, doncs, tenen la responsabilitat –la necessitat, sobre tot—d’interpretar correctament aquests processos de canvi i actuar en conseqüència. I quan dic les esquerres no em refereixo únicament, ni sobretot, als dirigents sinó al gruix de les persones que en formen part. Perquè en un entorn tan dinàmic i socialment complex com és Catalunya, aquest procés de canvi pot descol.locar fatalment organizacions pensades per donar resposta a les aspiracions dels ciutadans i no a les intencions del diner.

Si hi ha un tema tabú a la cultura de la democracia partidària catalana és el del model de partit. És conseqüència de la identitat comuna i transversal a totes les formacions presents al Parlament: el tacticisme, la maniobra de vol curt, la indigencia ideológica, la incapacitat de reflectir al propi país les grans corrents de les idees a Europa i al món. En contra del que creuen certs sectors unionistes que es tenen per il.lustrats, ha estat el tsunami independentista el que ha cosmopolitzat els partits catalans i els ha  introduït una qüestió decisiva, les conseqüències de la qual tenen repercusió a Europa i al món i els ha obligat a mirar enfora, a plantejar-se la seva acció més enllà del tacticisme al qual s’han acostumat. Per això l’acusació al president Mas de ser un “messies” era tan injusta com ignorant: simplement no estem acostumats a veure un polític aspirar a exercir de líder, a arriscar i a voler encapçalar moviments que superen els límits partidaris.

A les esquerres catalanes els cal urgentment posar en hora no els rellotges sinó els cervells. I qui ho ha fet ha estat el grup que ha format Sumant.cat, un corrent d’Esquerra Unida i Alternativa encapçalat pels ex diputats Jordi Miralles i Mercè Civit i l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. Sumant.cat celebra l’1 de març pel matí la seva assemblea constituent, i caldrà estar-hi molt atents a partir d’ara. És el primer moviment polític agosarat i imaginatiu que ha donat un pas al compàs dels moviments tel.lúrics que afectaran ben aviat les esquerres catalanes. El propòsit de Sumant.cat és treballar per una Esquerra àmplia i inclusiva, la que cal per produïr transformacions de fons al país, la qual cosa representa més que la suma mecánica de formacions o diputats. I fer-ho sense amagar el cap sota l’ala tot esperant que la marea independentista entri en reflux, que aparegui un federalisme que ni hi és ni se’l espera o, pitjor encara, que sigui la dreta neoliberal qui lideri el renaixement de la nació.

L’interessant a aquest respecte són dues coses: una, a més de ser corrent d’una formació política, el col.lectiu s’estableix alhora com a associació externa a la mateixa, capaç d’integrar persones i grups aliens a l’estructura d’EUiA i també de la seva cultura; una altra, l’aparició d’aquest corrent i amb aquesta orientació no ha representat cap procés de repressàlia o trencament dins EUiA. Tot un exemple per a un Parlament que ha hagut de presenciar l’espectacle més penós de la democracia catalana de 1980 ençà, el d’uns diputats honorables castigats a seure al banc del fons, com a criatures entremaliades a col.legi. EUiA, en canvi, ha demostrat ser capaç de tol.lerar més pluralitat i de canalitzar disconformitat que qualsevol altra força política, precisament quan es retreu a l’esquerra la seva dèria de fragmentar-se i neutralitzar-se en mig de discussions bé essencialistes, bé oportunistes. I això, precisament això, será fonamental en els temps que venen. Perquè els canvis de fons sociopolítics del país s’hauran de correspondre necessàriament amb transformacions amb la concepció i estructura dels partits actuals.

Convé recordar allò que un cop digué Pasqual Maragall i gairebé ningú no va entendre, allò del partit demócrata americà. Com que Maragall és ara un sant laic, puc dir que mai no ha estat sant de la meva devoció i que tenia raó: una amplia formació d’esquerres capaç de funcionar coordinada cap als seus objectius sense deixar d’integrar i aplegar, en contra de la nefasta política de “el partido se refuerza depurándose”, impròpia del socialisme democràtic. Ningú no té la fòrmula del nou partit ideal, però el camí sí que està clar: avançar sumant, abandonar el purisme i l’oportunisme, exhibir capacitat de diàleg i basar organització i acció en concepcions integradores de la política, de les idees i de l’acció social.

Jo m’apunto a Sumant.cat. Perquè el seu esperit és el que va dur a l’esquerra catalana a ser hegemónica durant la lluita per la democracia i en l’albada d’aquesta, i perquè neix amb modestia, prudència i renuncia a exclusivismes. Tinc confiança en la gent que l’impulsa i m’agrada la gent que la composa. Animo a seguir el procés d’aprop i, quan convingui, afegir-s’hi, perquè la proposta és prou àmplia com per a que s’hi pugui cabre.

Un espai de trobada i d’acció de gent d’esquerres, declaració amb motiu de l’assemblea constituent

El proper 1 de març, al matí i a la Casa Elizalde de Barcelona, es celebrarà l’Assemblea Constituent de Sumant.cat. En aquesta trobada Sumant.cat és constituirà com una Associació per la trobada i l’acció de persones d’esquerres.

En aquesta Assemblea, allò que va començar a caminar com a una corrent d’EUiA, vol avançar cap a un espai de trobada plural de gent d’esquerres per la cooperació, el debat i l’acció. Evidentment els homes i dones de Sumant.cat membres d’EUiA milloraran la seva activitat organitzada a EUiA a tots els nivells, però hem entès que cal contribuir a noves iniciatives i pràctiques unitàries de les esquerres, per fer front a les polítiques de dretes i poder oferir horitzons progressistes i democràtics davant l’hegemonia conservadora.

Catalunya viu una llarga etapa de mobilització social i nacional. Moltes persones d’esquerres s’han mobilitzat per fer front a les negatives conseqüències de les polítiques d’austeritat per a la
gent, la democràcia i la política. És per això que, en aquesta fase, som de l’opinió que calen espais transversals de persones d’esquerres.

És per això que, en l’Assemblea Constituent de Sumant.cat, es proposa continuar experimentant com desenvolupem la confluència de persones de tradicions diverses de les esquerres des de l’acció política, les propostes, la reflexió, el debat i la formació, en una Associació. Una Associació punt de trobada de persones d’esquerres i de gent de militàncies polítiques diferents. Un espai obert amb el compromís d’aplegar persones d’esquerres –com a socis o col·laboradors- per fer avançar, allà on som presents i a la societat catalana, els objectius de sumar per enfortir la societat i la resposta social, sumar per la unitat plural de les esquerres, sumar pels drets nacionals i sumar per construir l’Alternativa.

Les esquerres necessitem espais per a oferir noves alternatives i unitat sobre coses concretes per poder passar del patiment a l’esperança. Sumant.cat vol contribuir a fer-ho possible.

Coordinació de Sumant.cat

Web de Sumant.cat

Posicionaments polítics. 9 de novembre: exercim el dret a decidir

Archivado en: Política

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

CONNECTAT TOTHORA

Em trobareu en connexió permanent a la xarxa, a més d'a aquest blog. Llegiu en els mòduls adjunts el que publico a Twitter i a Medium i trobeu-me a Facebook, Google+, Linkedin i Quora. I si em necessiteu, contacteu-me a gabrieljaraba at gmail dot com

EL MEU TWITTER

  • Què potser encara hi ha algú que recordi l'Abbé Pierre? O que com a mínim sàpigui qui era? O només el recordem amb amor quatre dinosaures? 3 days ago
  • El machismo rampante congresual no es más que una modulación especializada de la sinvergonzonería. Maldad y cinismo aplicados, puede decirse 1 week ago
  • No hay definición política posible para esta gente. Simplemente son unos sinvergüenzas. No son frases confusas sino sinvergonzonería. 1 week ago
  • RT @EdRobinbook: Entrevista a @GabrielJaraba para @TribunaMaresme para saber cómo sacarle el máximo partido a tu dispositivo ¡Gracias! http… 1 week ago
  • RT @ftriola: 🔵Entrevista a @GabrielJaraba a @TribunaMaresme per saber com treure-li el màxim partit al teu dispositiu 📲 https://t.co/x9iIfn… 1 week ago

BENVINGUTS AL MEU BLOG PERSONAL

Sóc un periodista senior en exercici des de 1967, amb experiència en premsa, ràdio, televisió i internet. Actualment serveixo com a professor a la Càtedra Internacional UNESCO d'Educació en Informació i Mitjans i Diversitat Cultural, com a Secretar Internacional per al Diàleg Intercultural, i al Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona,, en el qual sóc investigador i docent. Formo part de l'Institut de Psicologia Transpersonal de Barcelona, en el qual sóc co-director de la formació en psicologia transpersonal que s'hi imparteix, i posseeixo la certificació europea en la matèria, concedida per l'European Transpersonal Association.
GABRIEL JARABA BLOG ha sido incluido en la relación de 50 blogs para periodistas sobre periodismo en español, publicada por eCuaderno.

AL RANQUING DE PERIODISTES I COMUNICADORS CATALANS CURAT PER SAÜL GORDILLO

Saül Gordillo, un dels pioners de la web 2.0 a Catalunya i director de Catalunya Ràdio, manté un ranking de periodistes i comunicadors catalans, llistat de referència que recull més d’un miler de professionals classificats segons el seu nombre de seguidors a Twitter i la seva quota d’influència a Klout. Jo hi figuro en el lloc 1.020 amb 1.524 tuitaires seguidors i un 47 de quota d’influència a Klout. Veure-ho clicant al logo de SG.
Dades del llistat anterior

EUROPEAN TRANSPERSONAL ASSOCIATION

SUPREMO CONSEJO MASÓNICO DE ESPAÑA

GRAN LOGIA SIMBOLICA ESPAÑOLA

AMNISTIA INTERNACIONAL

BUENA VOLUNTAD MUNDIAL

EL FUNDAMENTO ESPIRITUAL DE LAS NACIONES UNIDAS

MÉS WEBSITES MEUS

A Aquest blog publico les meves reflexions i informacions sobre les meves activitats i les qüestions que m'interessen. La documentació central sobre el que faig la trobareu a GABRIEL JARABA ONLINE, web que a més publica diàriament informació d'actualitat. A MASONERIA CÍVICA publico temes maçònics, i a UNIVERSALIS, qüestions humanistes, espirituals i transpersonals. MIra els seus RSS tot seguit:
febrero 2014
L M X J V S D
« Ene   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Introduce aquí tu correo electrónico para recibir actualizaciones de este blog.

Únete a otros 61 seguidores

A %d blogueros les gusta esto: