estás leyendo...
Política

Sumant.cat, una iniciativa clarivident de les esquerres

Ho tenim tan aprop del nas que no ho podem veure: l’actual procès de canvi a Catalunya –desafecció respecte a Espanya, aprofundiment de les desigualtats socials, angoixa pel futur—inclou una transformació sensible, si no profunda, del seu sistema de partits. Diferent al bipartidisme imperfecte propi d’Espanya, la democracia partidària catalana és una estructura matisada que respòn a un país sociològicament complex. Això fa que els moviments socials de fons que evolucionen al país afectin no només la proporció de forces representades sinó l’aparició de noves i, atenció, la transformació de les existents.

Aquest canvi va començarsumant amb la irrupció, primer, de C’s, i més tard, de CUP. Però paral.lelament s’esdevenia una dimensió més important d’aquest procés: continuem anomenant els partits per la seva denominació i sigles, i en canvi, les dinàmiques polítiques denominades arriben a ser diferents del que en principi significaven. Certament, l’aparició de C’s representa la irrupció d’un lerrouxisme per primera vegada digne de tal nom, i la de CUP, la d’un dogmatisme purista fill de l’esquerra autoritària del 68.  Però és molt més interessant i decisiu considerar altres fets: CiU ja no és, o no és únicament, la dreta possibilista i pactista del pujolisme, ERC ha deixat de ser el company de viatge minoritari i subsidiari i PSC, l’àmplia formació socialista central i inclusiva. Comparem grafiques de resultats electorals i d’enquestes d’intenció de vots i hi apareixen sigles relacionades proporcionalment, però aquestes sigles signifiquen coses diferents en moments diferents.

L’esperit del temps a Espanya sembla ser el d’un final de règim, el sorgit de la  Constitució i la transició, i a Catalunya no pot ser diferent, en tant que el sistema polític català, malgrat la seva rel nacional i diferencia institucional, és fruit del mateix procés històric. L’esquerra, les esquerres, doncs, tenen la responsabilitat –la necessitat, sobre tot—d’interpretar correctament aquests processos de canvi i actuar en conseqüència. I quan dic les esquerres no em refereixo únicament, ni sobretot, als dirigents sinó al gruix de les persones que en formen part. Perquè en un entorn tan dinàmic i socialment complex com és Catalunya, aquest procés de canvi pot descol.locar fatalment organizacions pensades per donar resposta a les aspiracions dels ciutadans i no a les intencions del diner.

Si hi ha un tema tabú a la cultura de la democracia partidària catalana és el del model de partit. És conseqüència de la identitat comuna i transversal a totes les formacions presents al Parlament: el tacticisme, la maniobra de vol curt, la indigencia ideológica, la incapacitat de reflectir al propi país les grans corrents de les idees a Europa i al món. En contra del que creuen certs sectors unionistes que es tenen per il.lustrats, ha estat el tsunami independentista el que ha cosmopolitzat els partits catalans i els ha  introduït una qüestió decisiva, les conseqüències de la qual tenen repercusió a Europa i al món i els ha obligat a mirar enfora, a plantejar-se la seva acció més enllà del tacticisme al qual s’han acostumat. Per això l’acusació al president Mas de ser un “messies” era tan injusta com ignorant: simplement no estem acostumats a veure un polític aspirar a exercir de líder, a arriscar i a voler encapçalar moviments que superen els límits partidaris.

A les esquerres catalanes els cal urgentment posar en hora no els rellotges sinó els cervells. I qui ho ha fet ha estat el grup que ha format Sumant.cat, un corrent d’Esquerra Unida i Alternativa encapçalat pels ex diputats Jordi Miralles i Mercè Civit i l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. Sumant.cat celebra l’1 de març pel matí la seva assemblea constituent, i caldrà estar-hi molt atents a partir d’ara. És el primer moviment polític agosarat i imaginatiu que ha donat un pas al compàs dels moviments tel.lúrics que afectaran ben aviat les esquerres catalanes. El propòsit de Sumant.cat és treballar per una Esquerra àmplia i inclusiva, la que cal per produïr transformacions de fons al país, la qual cosa representa més que la suma mecánica de formacions o diputats. I fer-ho sense amagar el cap sota l’ala tot esperant que la marea independentista entri en reflux, que aparegui un federalisme que ni hi és ni se’l espera o, pitjor encara, que sigui la dreta neoliberal qui lideri el renaixement de la nació.

L’interessant a aquest respecte són dues coses: una, a més de ser corrent d’una formació política, el col.lectiu s’estableix alhora com a associació externa a la mateixa, capaç d’integrar persones i grups aliens a l’estructura d’EUiA i també de la seva cultura; una altra, l’aparició d’aquest corrent i amb aquesta orientació no ha representat cap procés de repressàlia o trencament dins EUiA. Tot un exemple per a un Parlament que ha hagut de presenciar l’espectacle més penós de la democracia catalana de 1980 ençà, el d’uns diputats honorables castigats a seure al banc del fons, com a criatures entremaliades a col.legi. EUiA, en canvi, ha demostrat ser capaç de tol.lerar més pluralitat i de canalitzar disconformitat que qualsevol altra força política, precisament quan es retreu a l’esquerra la seva dèria de fragmentar-se i neutralitzar-se en mig de discussions bé essencialistes, bé oportunistes. I això, precisament això, será fonamental en els temps que venen. Perquè els canvis de fons sociopolítics del país s’hauran de correspondre necessàriament amb transformacions amb la concepció i estructura dels partits actuals.

Convé recordar allò que un cop digué Pasqual Maragall i gairebé ningú no va entendre, allò del partit demócrata americà. Com que Maragall és ara un sant laic, puc dir que mai no ha estat sant de la meva devoció i que tenia raó: una amplia formació d’esquerres capaç de funcionar coordinada cap als seus objectius sense deixar d’integrar i aplegar, en contra de la nefasta política de “el partido se refuerza depurándose”, impròpia del socialisme democràtic. Ningú no té la fòrmula del nou partit ideal, però el camí sí que està clar: avançar sumant, abandonar el purisme i l’oportunisme, exhibir capacitat de diàleg i basar organització i acció en concepcions integradores de la política, de les idees i de l’acció social.

Jo m’apunto a Sumant.cat. Perquè el seu esperit és el que va dur a l’esquerra catalana a ser hegemónica durant la lluita per la democracia i en l’albada d’aquesta, i perquè neix amb modestia, prudència i renuncia a exclusivismes. Tinc confiança en la gent que l’impulsa i m’agrada la gent que la composa. Animo a seguir el procés d’aprop i, quan convingui, afegir-s’hi, perquè la proposta és prou àmplia com per a que s’hi pugui cabre.

Un espai de trobada i d’acció de gent d’esquerres, declaració amb motiu de l’assemblea constituent

El proper 1 de març, al matí i a la Casa Elizalde de Barcelona, es celebrarà l’Assemblea Constituent de Sumant.cat. En aquesta trobada Sumant.cat és constituirà com una Associació per la trobada i l’acció de persones d’esquerres.

En aquesta Assemblea, allò que va començar a caminar com a una corrent d’EUiA, vol avançar cap a un espai de trobada plural de gent d’esquerres per la cooperació, el debat i l’acció. Evidentment els homes i dones de Sumant.cat membres d’EUiA milloraran la seva activitat organitzada a EUiA a tots els nivells, però hem entès que cal contribuir a noves iniciatives i pràctiques unitàries de les esquerres, per fer front a les polítiques de dretes i poder oferir horitzons progressistes i democràtics davant l’hegemonia conservadora.

Catalunya viu una llarga etapa de mobilització social i nacional. Moltes persones d’esquerres s’han mobilitzat per fer front a les negatives conseqüències de les polítiques d’austeritat per a la
gent, la democràcia i la política. És per això que, en aquesta fase, som de l’opinió que calen espais transversals de persones d’esquerres.

És per això que, en l’Assemblea Constituent de Sumant.cat, es proposa continuar experimentant com desenvolupem la confluència de persones de tradicions diverses de les esquerres des de l’acció política, les propostes, la reflexió, el debat i la formació, en una Associació. Una Associació punt de trobada de persones d’esquerres i de gent de militàncies polítiques diferents. Un espai obert amb el compromís d’aplegar persones d’esquerres –com a socis o col·laboradors- per fer avançar, allà on som presents i a la societat catalana, els objectius de sumar per enfortir la societat i la resposta social, sumar per la unitat plural de les esquerres, sumar pels drets nacionals i sumar per construir l’Alternativa.

Les esquerres necessitem espais per a oferir noves alternatives i unitat sobre coses concretes per poder passar del patiment a l’esperança. Sumant.cat vol contribuir a fer-ho possible.

Coordinació de Sumant.cat

Web de Sumant.cat

Posicionaments polítics. 9 de novembre: exercim el dret a decidir

Acerca de gabrieljaraba

Periodista, escritor y profesor universitario. Investigador de Internet.

Comentarios

Aún no hay comentarios.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

BIENVENIDOS A MI BLOG

DR. GABRIEL JARABA
Doctor en Ciencias de la Comunicación y Periodismo.

Soy un periodista senior en ejercicio desde 1967, con experiencia en prensa, radio, televisión e internet. Me dedico a tareas académicas y de activismo social como Doctor en Ciencias de la Comunicación y Periodismo por la Universidad Autónoma de Barcelona. Actualmente sirvo como profesor en esa Universidad; en la Cátedra Internacional UNESCO Unaoc UniTwin de Alfabetización Mediática y Diálogo Intercultural, la Cátedra UNESCO de MIL para el Periodismo de Calidad, la Cátedra RTVE-UAB para la Innovación de los Informativos en la Sociedad Digital y en el Gabinete de Comunicación y Educación de la UAB.

Soy analista de la información y los medios en la Fundació Periodisme Plural y escribo en el diario Catalunya Plural. Hago investigación en comunicación, en redes sociales de internet y en humanidades digitales. Elaboro métodos de impulso de la creatividad y de gestión mental.

Autor de los libros Periodismo en Internet (Ed. Robinbook); Twitter para periodistas (Ed. UOC); Youtuber (Ed. Redbook) y ¡Hazlo con tu smartphone! (Ed. Redbook) y coautor de otras obras sobre comunicación y educación.

Como ciudadano promuevo el apoyo a Naciones Unidas en la perspectiva de Una Sola Humanidad, como colaborador de la ONG internacional World Goodwill – Buena Voluntad Mundial.  Soy miembro de la European Transpersonal Association y del Institut de Psicologia Transpersonal de Barcelona. Propongo un universalismo inclusivo basado en el humanismo y desde el catolicismo que ejemplifica el papa Francisco, y soy feligrés de la parroquia de Santa Anna.

Entre los 50 mejores blogs periodísticos

GABRIEL JARABA BLOG ha sido incluido en la relación de 50 blogs para periodistas sobre periodismo en español, publicada por eCuaderno.

Analista de la información y los medios en:

AL RANQUING DE PERIODISTES I COMUNICADORS CATALANS CURAT PER SAÜL GORDILLO

Introduce aquí tu correo electrónico para recibir actualizaciones de este blog.

Únete a 143 seguidores más

SOY PROFESOR E INVESTIGADOR EN:

CATEDRA UNESCO DE MIL Y PERIODISMO DE CALIDAD

GABINETE DE COMUNICACIÓN Y EDUCACIÓN UAB

Profesor e investigador

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA

MASTER EN COMUNICACIÓN Y EDUCACIÓN

MENTOR

CERTIFICACIÓN PROFESIONAL EUROPEA EN PSICOTERAPIA Y PSICOLOGIA TRANSPERSONAL

febrero 2014
L M X J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
A %d blogueros les gusta esto: