Ada Colau: el veritable rostre

Mentre la BBC ofereix  una entrevista amb Ada Colau, difonent la personalitat i les raons de l’activista contra els desnonaments, al nostre país hem de recòrrer a una petita publicació per saber d’ella quelcom més que les informacions d’urgència i els tòpics propiciats per les rutines del periodisme. I ara podem descubrir qui és en realitat Ada gràcies a Espai de Llibertat, la revista de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, dedicada al pensament polític i social i centrada en el lliurepensament.

 

 

ada colau libro

L’últim número de la revista publica una llarga entrevista amb Ada Colau feta per Vicenç Molina, professor a la UB, activista social i mestre maçó de la lògia Minerva-Lleialtat. És una conversa amical entre dues persones que es coneixen de fa temps, de manera que l’ambient de confiança permet descobrir el que voliem: quin és el veritable rostre d’aquesta “agitadora europea”, com l’ha anomenat la BBC, la “persona normal” a qui els titelles parlamentaris de les oligarquies temen perquè perceben que no la poden comprar.

Ada Colau va nèixer a Barcelona el 1974, un dia desprès de l’execució de Salvador Puig Antich. Va estudiar filosofia i es va foguejar políticament al Moviment de Crítica Radical, del qual va ser secretària general, i que “no era un partit polític típic ni tradicional, generava pensament crític. Era un moviment d’esquerra alternativa, de socialisme liberal, amb molta influència d’una certa tradició italiana, del Partito d’Azione, de Piero Gobetti, dels radicals d’abans que el Marco Panella es tornés boig…En el Moviment de Crítica Radical vaig aprendre moltíssim, amb tot el bagatge de pensament crític, amb un compromés laic, a més a més, molt fort, i des d’aleshores he mantingut un compromís amb la política d’aquest caire, sense casar-te amb cap aparell de poder ni amb cap dels grans sistemes teòrics (…) Campanyes sobre llibertats i drets civils, com l’eutanàsia, l’apostasia… I, de seguida, ens vam vincular molt amb tot el moviment d’oposició a la guerra de l’antiga Iugoslàvia, de Bòsnia, de solidaritat amb els ciutadans assetjats de Sarajevo (…) també amb la primera guerra del Golf. Vam intentar desemmascarar Convergència com a falsos liberals a la Federació Internacional de Joventuts Liberals i Radicals –la IFLRY–. Amb això vam fracassar… Ells encara hi són, vam sortir nosaltres”.

Quan estudiava a la universitat, Ada es va començar a involucrar en un activisme estudiantil que ja havia iniciat abans als comités d’institut. “Vaig participar en el moviment de les assemblees. amb un tipus d’organització molt autònoma, molt crítica. Vam escombrar els sindicats d’estudiants, completament dependents de les joventuts dels partits polítics que, en aquell moment, eren bastant casposos, la veritat. (…) també ens vam trobar amb els límits recurrents que ens afecten des del 15M, per exemple, i fins el dia d’avui… Els límits de l’assemblearisme diguem-ne naïf. (…) Crec que a la Plataforma hem pogut superar això, perquè hem creat una entitat assembleària però organitzada i amb capacitat d’acció, amb estratègies definides, amb objectius a curt, mig i llarg termini”.

Aquests origens ajuden a comprendre qui és en realitat Ada Colau, d’on vé la seva radicalitat democràtica i el perquè de la seva claredat de pensament. Per exemple: “Jo crec que, ara mateix, tenim mancances en tots els àmbits, Tenim mancances d’articulació política, d’articulació social… Però això no ens ha de portar a creure que tot moviment social ha de tenir una articulació política. El problema és que no tenim una articulació social forta governi qui governi, encara que governessin representants realment democràtics, que avui no és el cas. El poder tendeix sempre a la corrupció, i per això cal una força independent que estigui vigilant, que reclami transparència… Una altra cosa és que ara tinguem crisi de tot i que, per tant, ens clagui plantejar-nos el tema de l’articulació polítia, és a dir, que s’ha de pensar també en una regeneració política, en una nova forma de fer política, en apropar la democràcia, en un procés constituent, diguem-li com vulguem. Això és necessari, però no com una línia de conflictivitat amb els moviments socials”.

Aquest darrer paragraf donaria per discutir dies i dies. I ens il.lustra sobre el veritable rostre d’Ada Colau: radicalitat democràtica, complexitat de pensament.

Entrevista sencera, a Espai de Llibertat.

¡Sí se puede! Llibre d’Ada Colau i Adrià Alemany.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s