La Catalunya dels drets socials i nacionals

En la foto, Mercè Civit i Jordi Miralles

Aquest és el manifest que he subscrit, impulsat pels militants d’Esquerra Unida i Alternativa que defensem la feina feta per Jordi Miralles i Mercè Civit al Parlament de Catalunya.

Els signants, homes i dones afiliats a EUiA, davant la situació política que suposen les eleccions al Parlament del 25 de Novembre i del procés de designació de candidats i candidates, per la circumscripció de Barcelona, fem públiques aquestes reflexions:
El 25N, la Catalunya dels drets socials i els drets nacionals. El proper el 25N la societat catalana està cridada a un triple repte: quines alternatives socials, econòmiques i laborals proposar donat el fracàs de les polítiques europees, del PP i CiU; com respondre en favor del dret a decidir; i com abordar un nou procés constituent.
Amb CiU al govern es viu pitjor que el 2010. L’atur ha crescut en 250 persones per dia, afectant més a joves i dones, 203.858 persones (32%) no cobren prestació o subsidi i s’han disparat els ERO un 59%. CiU no ha sabut frenar el creixement de l’atur, ha estat una màquina de destruir ocupació en el sector privat i públic i és corresponsable, com denuncien els sindicats, de la contrareforma laboral.
Les retallades d’Artur Mas, per una austeritat dogmàtica, són els efectes d’un model conservador. Les polítiques de CiU i del PP estan degradant la salut, l’educació, els serveis socials, l’habitatge i el transport públic. Les condicions de vida han empitjorat per a la majoria, per la pèrdua d’universalització de drets i per noves taxes, per l’increment de la pobresa, per reduir l’autonomia de les persones i per les noves desigualtats. CiU no pot amagar, darrere el pacte fiscal o la transició nacional, el rescat i el fracàs de les seves polítiques.
Fiscalitat justa, creació d’ocupació, estat del benestar i serveis públics, bases per una alternativa social i econòmica per a la majoria. CiU no ha fet cap pas per a un canvi del model productiu, amb creació d’ocupació i equilibri territorial. CiU ha menystingut una estratègia consensuada en favor de l’economia productiva, la indústria, el coneixement, l’economia verda, les polítiques socials i el treball digne.
El 25N pel dret a decidir en un nou horitzó nacional. Després de la manifestació de l’11 de Setembre i la declaració del Parlament, s’ha obert un nou horitzó nacional: exercir el dret a l’autodeterminació. L’11S i la declaració del Parlament mostren que pel poble de

Catalunya ha arribat l’hora d’exercir el dret a decidir. Un procés democràtic que necessitarà un gran acord com a poble. Un procés democràtic i constituent que garanteixi la cohesió social i la consideració de Catalunya com un sol poble, més quan la crisi està castigant amplis sectors de la societat catalana.
El 25N en un marc de crisi de la Constitució, de l‘Estat de les Autonomies i d’intolerables atacs contra Catalunya. A Catalunya i a l’Estat espanyol, després de la sentència de l’Estatut i la ruptura del pacte constitucional res tornarà a ser igual: la Constitució i l’Estat de les Autonomies, estan en crisi. La societat catalana ha mostrat que vol avançar en la seva llibertat com a nació i que no accepta més rebre un no permanent com a resposta a més democràcia, distribució del poder i millora del finançament. La societat catalana no accepta l’ofensiva recentralitzadora del PP que aprofita decrets lleis per retallar competències. La societat català rebutja els atacs i les provocacions franquistes de membres del govern del PP a la llengua, la cultura, l’economia i les institucions catalanes. Catalunya mereix que es respecti la seva voluntat de ser i el seu dret a decidir, i està rebent -de manera irresponsable- amenaces i insults que tenen conseqüències polítiques.
El 25N donarà pas a un nou panorama de les esquerres. Per estar a l’alçada de la nova situació política post 25N, cal que ICV-EUiA sigui a les eleccions punt de trobada electoral de moltes persones d’esquerres. Una ICV-EUiA que aconsegueixi més representació i caminar –des del seu enfortiment- cap a un nou espai de l’esquerra transformadora, nacional i ecologista. Una ICV-EUiA més forta per a col•laborar i confluir amb altres esquerres obrint horitzons progressistes a l’hegemonia conservadora.
Les esquerres hauran de contribuir a àmplies unitats socials. Unitat de la majoria de la ciutadania front les polítiques del PP i CiU. Unitat i alternatives des de les organitzacions socials, veïnals, sindicats, l’economia social, professionals, món de la cultura, entitats de solidaritat, petits i mitjans empresaris, plataformes en defensa dels serveis públics i el territori, 15M… per aconseguir solucions concretes als problemes de la gent (atur, pobresa, retallades…) i tornar a crear comunitat. Unitat pel dret a decidir i

fer front a la recentralització del PP. Unitat per defensar la democràcia social i les llibertats a Europa.
Pels reptes socials, nacionals i també per a ICV-EUiA que suposa el 25N, les persones d’EUiA que signem, pensem que calia rendibilitzar el bagatge i l’experiència política dels diputats Jordi Miralles i Mercè Civit, així com la bona feina feta des del Grup Parlamentari d’ICV-EUiA. Per la qual cosa, i davant una legislatura interrompuda, no compartim que, des de la direcció d’EUiA, no s’hagin garantit les aportacions polítiques i la continuïtat de l’experiència parlamentària de Jordi Miralles i Mercè Civit. La propera legislatura, marcada per la defensa dels drets socials, nacionals i la consulta al poble, necessitava de les seves experiències i coneixements

(legislatius, sindicals, socials i feminista, redacció de l’Estatut i Pacte fiscal, defensa de serveis públics…) al Parlament.
ICV-EUiA amb la majoria. El 25N es polaritzarà en el model social i econòmic, i el dret a decidir. ICV-EUiA ha d’intervenir de manera valenta, com ho ha fet al carrer i al Parlament, en aquest dos aspectes centrals de la Catalunya d’avui. Les eleccions no són només per fer front a les retallades o només per exercir el dret a decidir. El 25N, i també després de les eleccions, cal respondre des d’una proposta programàtica per a la majoria del poble de Catalunya, en el terreny social i nacional.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s